Tips Προστασίας Ρούχων

TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ ΣΑΣ

Οδηγίες πλυσίματος

Κάθε ρούχο θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση για να αντέξει στην καθημερινή φθορά, για αυτό τηρούμε πιστά τις οδηγίες και τα σύμβολα πλυσίματος. Να θυμάστε ότι σε πολλές περιπτώσεις φθοράς δεν ευθύνεται πάντα η ποιότητα ενός ρούχου, αλλά η προχειρότητα και η βιασύνη με την οποία αντιμετωπίζουμε τους κανόνες φροντίδας και περιποίησής τους.

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ

  • Ελέγξτε τις τσέπες σας πριν από κάθε πλύσιμο του ρούχου.

Χαρτομάντιλα, κέρματα, στυλό, καραμέλες, τσίχλες, χαρτονομίσματα και πολλά άλλα αντικείμενα δεν έχουν θέση στο πλυντήριό σας και αποτελούν σοβαρό λόγο φθοράς ενός ρούχου. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ελέγξατε όλες τις τσέπες σας πριν από κάθε πλύση.

  • Προετοιμάστε σωστά το πλυντήριο με τα άπλυτα σας.

Κατεβάστε τα μανίκια και κλείστε φερμουάρ, τσέπες, κτλ. Πλύνετε τα τζιν σας από την ανάποδη για να μην ξεθωριάσουν. Πλύνετε τα ¨ευαίσθητα ρούχα¨ μέσα σε μια μαξιλαροθήκη ή σε μια ειδική “τσάντα πλυσίματος” .

  • Ομαδοποιήστε τα άπλυτα σας ρούχα.

Πλύνετε τα σκούρα με τα σκούρα και τα ανοιχτόχρωμα με τα ανοιχτόχρωμα. Επίσης ξεχωρίστε τα ρούχα σας ανάλογα με το είδος του υφάσματός τους και την θερμοκρασία πλυσίματος που αναγράφεται στην ετικέτα τους πιστά και χωρίς καμία παρέκκλιση.

Πλένουμε πάντα τα πολύ λερωμένα ρούχα ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.

  • Μην φορτώνετε ΠΟΤΕ το πλυντήριό σας.

Εάν το πλυντήριό σας είναι γεμάτο πέρα από το κανονικό, τα ρούχα δεν θα επιτρέπουν στον κάδο να περιστρέφεται σωστά με αποτέλεσμα να μην καθαρίσουν σωστά. Μπορεί επίσης να παραμείνουν υπολείμματα απορρυπαντικού και να προκληθούν σημαντικές φθορές.

  • Βγάλτε αμέσως τα πλυμένα ρούχα από το πλυντήριο.

Τα υγρά ρούχα μυρίζουν περίεργα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, συνήθως πολύ σύντομο. Η μυρωδιά αυτή δεν φεύγει, ποτίζει τα ρούχα και μπορεί να προκαλέσει και φθορές!

Πώς πλένονται τα βασικά υφάσματα

Βαμβακερά: Τα βαμβακερά ρούχα είναι τα πιο ανθεκτικά σε κάθε είδος πλυσίματος, όχι όμως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να τα πλύνετε με λευκαντικό μόνο αν αναγράφεται κάτι τέτοιο στην ετικέτα τους και στις οδηγίες πλύσης.

Μάλλινα: Τα μάλλινα ρούχα πλένονται κατά κανόνα στο χέρι σε χαμηλές θερμοκρασίες (και στο πλυντήριο μόνο εφόσον υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για μάλλινα). Γενικά, πάντως, αν πρόκειται για ρούχο από 100% μαλλί συνιστάται στεγνό καθάρισμα . Επίσης, απαγορεύεται η χρήση χλωρίνης.

Polyester: Τα ρούχα από πολυεστέρα είναι ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να τα πλένετε με χλιαρό νερό σε μικρά προγράμματα και να τα σιδερώνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Viscose: Τα ρούχα από viscose (π.χ. βραδινά φορέματα) είναι προτιμότερο να τα δίνουμε για στεγνό καθάρισμα.

Οδηγίες για την χρήση χλωρίνης

Να γνωρίζετε επιπρόσθετα ότι η χρήση της χλωρίνης καταστρέφει τις ίνες των ρούχων, γι’ αυτό και τα λευκαντικά είναι πάντα προτιμότερα από τη χλωρίνη. Προτιμήστε τα λοιπόν και αποφύγετε την χλωρίνη.

Χρησιμοποιήστε χλωρίνη μόνο σε κρύο νερό και όχι περισσότερο από μια ώρα.

Συμβουλές για πλύσιμο στο χέρι

Το πλύσιμο στο χέρι συνιστάται είτε αν έτσι ορίζει η ετικέτα του ρούχου, είτε αν πρόκειται για καινούργιο ρούχο με έντονο χρώμα και δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε να «βγει» το χρώμα στο πλυντήριο.

Πριν βάλετε το ρούχο στο νεροχύτη ή σε λεκάνη για πλύσιμο, διαλύστε στο νερό, στη θερμοκρασία που πιθανώς ορίζει η ετικέτα του ρούχου, μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και ανακινήστε το νερό με το χέρι για να σχηματιστεί αφρός.

Στη συνέχεια βουτήξτε στο νερό το ρούχο και περιστρέψτε το πολύ απαλά. Δώστε προσοχή σε σημεία με λεκέδες αν υπάρχουν, αφήστε το ρούχο να μουλιάσει μερικά λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε πολύ καλά με άφθονο νερό.

Οδηγίες για το στέγνωμα

Αποφεύγετε να εκθέτετε τα ρούχα σας, ιδίως τα χρωματιστά απ’ ευθείας στον ήλιο ή στο δυνατό αέρα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες γενικότερα!

Για να μην χαλάσει η φόρμα των ρούχων που είναι βαριά, διπλώστε τα πρώτα, ενώ τα ρούχα που παραμορφώνονται, για να επανακτούν την αρχική τους φόρμα πρέπει να τεντώνονται μόλις στεγνώσουν. Για το στέγνωμα των μάλλινων ρούχων αποφύγετε το κρέμασμα, τον ήλιο και κυρίως την τοποθέτηση τους σε καλοριφέρ. Μπορείτε να τα τυλίξετε τα σε μια στεγνή πετσέτα και να τα τοποθετήσετε σε μια ομαλή επιφάνεια.

Σιδέρωμα

Γενικές οδηγίες:

  • Δεν χρειάζονται όλα τα ρούχα σιδέρωμα. Πολλά από αυτά μπορούν να κρεμαστούν στη ντουλάπα, αφού έχουν στεγνώσει στην απλώστρα ή στο στεγνωτήριο.
  • Δίνετε προσοχή σε ιδιαίτερα υφάσματα που εξ’ορισμού δεν σιδερώνονται.
  • Η χρήση μαλακτικού στο πλύσιμο διευκολύνει πάντα το σιδέρωμα ενώ βοηθάει εξίσου η χρήση γνωστού σπρέι κατά το σιδέρωμά τους.
  • Αποφύγετε να ακουμπάτε το σίδερο σε αιχμηρά αντικείμενα, π.χ. διακοσμητικά στοιχεία, κουμπιά ή φερμουάρ.
  • Σιδερώνετε τα ρούχα κατά προτίμηση από την ανάποδη, για να αποφύγετε τη «γυαλάδα» (ιδιαίτερα στα σκουρόχρωμα ρούχα). Στα ευαίσθητα υφάσματα που επιδέχονται σιδέρωμα προτιμήστε να ακουμπάτε από πάνω ένα πανί (π.χ. ένα βαμβακερό ύφασμα η μια καθαρή μαξιλαροθήκη), για να μην ακουμπά το σίδερο απευθείας σε αυτά.

Τα παραπάνω αποτελούν συμβουλές για εσάς έτσι ώστε  να προστατεύετε τα ρούχα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάτε ότι η ασφάλεια των ρούχων υπόκειται και στην σωστή χρήση των καταναλωτών και όχι αποκλειστικά και μόνο στην ποιότητά τους!